Tilbage til forsiden |Maren og Musikken  |    |   K L E Z M E R  D U O  |Folder MM2007  (PDF format) |  Klezmer buffet ( PDF)  


 Maren &  Musikken  2007 
Klezmoriam Klezmer band Musikinstrumenter der benyttes i Klezmer musik Klezmer Duo Ann-Mai-Britt Fjord i aktion

I  år er emnet Klezmer musik og levevis.
Vi håber, årets arrangement og dermed
Maren & Musikken igen har bidraget til en tydeligere sammenhæng mellem musik, livsglæde, kreativitet og det, vi kalder hverdagen.
Hele aftenen igennem, inviteres der til munter dialog mellem publikum, de medvirkende og arrangørerne.
Arrangementet starter med spisning, idet man kan bestille adgang til en buffet sammensat til lejligheden af Hotel Schaumburg.
Efter spisningen følger 2. del af arrangementet.

 

 

 

K L E Z M E R
torddag d.
22. novemberMusik:       KlezmerDuo

 Mad: Hotel Schaumburg

 


Lidt on Klezmer på Wikipedia - de åbne leksikon.:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Klezmer

Video på You Tube:

http://www.youtube.com/watch?v=5d_i2F2LlF8

http://www.youtube.com/watch?v=6a2zJJfH6cE

  Velkommen  til  Maren  &  Musikken  2007.

1. del.
Dørene åbnes kl. 18.00 og Kl. 18.30 er buffetten klar.
Pris 200.- (Buffet og  hele Klezmer arrangement)
Billetten købes  hos Hotel
Schaumburg senest tirsdag den 20. november *   Tlf. 97423111

Hent Menu til buffet i PDF format.
Hotel Schaumburg  

2. del.
Kl. 20.00 begynder aftenens øvrige arrangementer.
Entréen for disse er 50 kr.
Her skal der ikke bestilles plads, billetten kan købes ved indgangen

MUSIK SOM LER MED DET ENE ØJE - MENS DET ANDET ØJE GRÆDER

 Klezmer er betegnelsen for den stemningsfulde jødiske musiktradition, der var meget udbredt i Østeuropa frem til 2.verdenskrig. Længsel og glæde går hånd i hånd i de iørefaldende melodier, der veksler mellem det enkle og det virtuose.
Selve ordet klezmer stammer fra det hebræiske kli-zemer som betyder sangens instrument. Egentlig var det betegnelsen for instrumenter, men det kom sidenhen til også at dække musikerne og genren. Betegnelsen fortæller om musikernes ideal - nemlig med deres instrumenter at komme så tæt som muligt på den menneskelig stemme. Den dybe inspiration til skalaer og forsiringer kom fra kantorens sang i synagogen.

Musikanterne - klezmorim - vandrede fra landsby til landsby, hvor de spillede op til fest hos både jøder og kristne. Deres repertoire omfattede traditionelle religiøse melodier, jiddishe sange, populærmelodier, ja endog klassiske stykker. Til større fester blev orkestret ofte udvidet med et par sigøjnermusikere. Deres fyrige violiner sammen med det ofte meget dygtige klezmerorkestre kunne levere forrygende dansemusik. Der blev også tid til at udveksle numre og lære af hinanden - slægtsskabet mellem klezmer og sigøjnermusikken er umiskendeligt. På samme måde blev klezmeren også præget af den lokale musiktradition - polske og russiske melodistumper sneg sig ind, ligesom indflydelsen fra Balkan er tydelig.

Klezmer insisterer på at blive hørt. Det er først og fremmest festmusik, brugt til de ugelange bryllupsfester. Den har en boblende vitalitet, som gør det svært at sidde stille - den appellerer til klap og dans. Men den er også de mere stille melodier, som sammensmelter smerte og glæde. Den jødiske klarinettist Giora Feidman har sagt : "Music is prayer and dance, prayer and dance".

Anden Verdenskrig udslettede den blomstrende jødiske kultur i Østeuropa. Adskillige musikere var imidlertid emigreret til USA, hvor genren blev meget populær indtil swing og jazzen tog over. Den nåede dog at give musikalsk inspiration til mange musicals bl.a. "Spillemand på en tagryg".
Igennem de sidste 15- 20 år har klezmermusikken imidlertid oplevet en renæssance.Unge musikere har fundet gamle, støvede indspilninger frem fra kældrene. De lytter og genopliver tonerne. Fra USA har interessen bredt sig til Europa og Israel.


Traditionel KLEZMER node med becifringVenlig hilsen,
Mogens Sørensen Holstebro Musikskoles Aftenskole
Hanne Bøgh Nielsen Den  frie   Musikskoles Aftenskole
Claus Lyder Nielsen sekretær /admin./web  info@dfma.dk

 


 

Maren og Musikken
administration:
Solsikkevj 20 Mejdal
7500 Holstebro

Tlf. 97 42 58 52