Til forsiden - klik HER
Amália RodriguesFadochitarreLaurie Otto

Maren & Musikken 2012

FADO Portuguese

Tid:  Torsdag den 22. november kl. 19:30
Sted:
Rådhuskælderen, Kirkestræde 3 7500 HolstebroLaurie Otto & Søren Bo Addemos


LAURIE OTTO  & SØREN ADDEMOS
Vi skal høre Bossa Nova sunget på portugisisk samt andre sange der leder tanken syd på.

Bjarne Mouridsen i Portugal

Laurie Otto 
Laurie Otto er sanger og pianist, født i USA og opvokset i Bruxelles, og nu bosat i Holstebro. Hun synger bossanova accompagneret af guitarristen Søren Addemos, der er en af de bedste guitarister herhjemme, og det siger ikke så lidt.

Bossanova har sit udspring i Rio de Janeiros musikermiljø i slutningen af 1950'erne i Brasilien, som er det eneste land i Latin Amerika hvor der tales portugisisk.
Bossanova er en blanding af brasiliansk folkemusik (samba) og jazz.
I tresserne blev bossanovaen populariseret i hele verden takket været jazz saxofonisten Stan Getz, der var med til at gøre Antônio Carlos Jobims´ Garota de Ipanema (Girl from Ipanema) til et verdens hit.
I dag er bossanova genren en fast del af jazz repertoiret, og musikken er tit vedmodig. Sangene bliver ofte sunget på engelsk, men hos Maren & Musikken 2012 den 22. november synger Laurie Otto sangene på det  originale sprog, som er portugisisk.
RÅDHUSKÆLDEREN
Kirkestrædet 3  ( Lige overfor indgangen til Rådhus og Bibliotek)
Egentlig en gammel munkekælder, som siden blev omdannet til hestestald. Senere blev der over kælderen bygget  hotel (1898, udvidet 1914 og 1963), som for en snes år siden blev indrettet til ejerlejligheder. Restaurant Rådhuskælderen åbnede i 1980.
Thyra Blaabjerg står for den daglige drift.
Maren & Musikken 2012 foregår i selskabslokalet, som ligger til højre når man kommer af hoveddøren.
Til venstre ligger er restauranten - et rigtigt godt spisested.

Bjarne Mouridsen
Bjarne Mouridsen
fortæller om Fado og det miljø og den kultur der omgiver den. Om musikkens særlige udtryk og dens udøvere.

Munkekælder
Rådhuskælderen var engang munkekælder siden hestestald.

I fado er der længel efter mennesker og steder, der er langt væk eller utilgængelige. Der er sorg og resignation, melankoli, kærlighed og anerkendelse af verdens grusomhed. Fado menes at være opstået i begyndelsen af 1800'erne, men har rødder tilbage til middelalderen eller endda maurisk tid. Fado var oprindeligt forbundet med søfolk, prostituerede og dem på kanten af samfundet. Alfama kvarteret i Lissabon betragtes ofte som arnested for fado.

Bjarne Mouridsen
Bjarne Mouridsen er freelancejournalist med base i Odense. Tilknyttet bl.a.Danmarks Radio og Kristeligt Dagblad samt diverse magasiner. Hans specialer er kultur, Portugal, uddannelse og udviklingslande.
En portugisiske kærlighedsaffære
På sin første rejse til Portugal med interrail i begyndel-
sen af 80’erne, faldt Bjarne Mouridsen pladask for kulturen, traditionerne og befolkningens milde væsen i dette eksotiske sydvesteuropæiske land. Han blev især fascineret af Lissabons fado-sang, som han lyttede til for første gang i restauranten på campingpladsen i Lissabon. Det første fado-kassettebånd han købte med hjem som souvenir, udviklede sig til en langvarig kærlighedsaffære mellem Bjarne Mouridsen og Portugal.
Siden er han rejst tilbage igen og igen og har fordybet sig i Portugals mange fortryllende kontraster, landets kulturelle historie, den alsidige gastronomi og vin-
traditioner, mv. De utællelige oplevelser har løbende affødt mange spændende reportager og indslag om Portugal i de medier, han er tilknyttet: Danmarks Radio, Kristeligt Dagblad samt diverse magasiner. I 2011 udgav han bogen ”Mit andet hjemland – Rejser i Portugals kultur”, hvor han bl.a. skrev om landets historie, digteren Fernando Pessoa, portvin og fado.


Bjarne Mouridsens blogspot
om Lisabon og Fado

Bjarne Mouridsen

 M&M 2012 præsenteres af:    Holstebro Musikskoles Aftenskole v. Mogens Sørensen   &   Den frie Musikskoles Aftenskole v. Hanne Bøgh Nielsen